icoon afstudeer baret

Zelf een omslag maken voor je proefschrift

WORK IN PROGRESS

Op deze pagina leg ik je uit hoe je een nette thesis-cover kunt maken. Inclusief boekenlegger. Ik heb een template gemaakt dat in de meeste gevallen voldoet. Dit template kan je zelf naar believen aanpassen en vind je bij punt 3.

Wat gaan we maken? Een drukklare omslag + boekenlegger inclusief het logo van je universiteit en een isbn-barcode.

Preview cover bookmarker thesis template

Aannames/voorwaarden

Hoe werkt het? 1. Download Scribus Download allereerst Scribus. Dat is een open source desktop publishing-programma waarmee je het template kunt bewerken. Een soort open source Adobe InDesign. Waarom Scribus? Het is gratis en werkt op legio besturingssystemen. https://www.scribus.net/downloads/stable-branch/.

Bij de installatie wordt ook gevraagd om Ghostscript te installeren, dat vind je hier: https://www.ghostscript.com/download/gsdnld.html (is voor weergave/preview van bepaalde bestanden in Scribus)

2. Installeer Roboto Condensed

Installeer het gratis Google lettertype Roboto Condensed: https://fonts.google.com/download?family=Roboto%20Condensed .

3. Download thesis-cover-template.zip Download thesis-cover-template.zip In dit ZIP-bestand vind je:

4. Vervang universiteit.eps door het logo van je eigen universiteit Klik op het logo van je universiteit om het EPS-bestand te downloaden.

Todo: Logo TU/e updaten ivm nieuwe huisstijl. Ik kan niet bij de huisstijlgids op intranet ( TUe_visuele_identiteit_final.pdf). Jij wel? Mail dan de PDF naar thesis@albertwieringa.nl! Dan kunnen mensen van de TU/e ook het nieuwste logo gebruiken voor hun omslag. Alvast bedankt!

5. Vervang isbn.eps door je eigen barcode Met deze Barcode-generator kan je een barcode aanmaken, gebruik de standaardinstellingen en sla op als EPS-bestand. Geef dit bestand de naam ‘isbn.eps’ en plaats het in dezelfde map als de andere bestanden.

6. Bewerk omslag.sla Open omslag.sla met Scribus en pas naar wens de teksten, kleuren en afbeeldingen aan.

7. Exporteer het bestand naar PDF De meeste drukkers willen graag een PDF-bestand met afloop/bleed van rond de 5 millimeter. Gebruik deze instellingen om het bestand zo te exporteren:

Todo: screenshot toevoegen

  1. Kies exporteren als PDF
  2. Tabblad General > Compatibility: PDF 1.4 (Acrobat 5)
  3. Tabblad General > Embed PDF & EPS files
  4. Tabblad Pre-press > Use document bleeds

Gefeliciteerd! Je hebt nu een drukklaar PDF-bestand!

Todo: Waar kan ik het laten drukken? Ik heb goede ervaringen met Gildeprint
Todo: Hoe vind/maak je een goede achtergrondafbeelding?

Ik verbeter deze pagina nog altijd. Heb je tips, suggesties of vragen? Of wil je je gemaakte thesis-cover delen met mij delen? Of me gewoon bedanken ;) ? Stuur gerust een mailtje naar thesis@albertwieringa.nl!

Gemaakt met: Scribus, Unsplashed, Barcodemaker, Google Fonts