Tips om een goede flyer te maken

Introductie afbeelding

Tips om een goede flyer te maken

Aanleiding

Je wilt een flyer maken om een evenement, actie of je bedrijf te promoten. Maar waar begin je? En is een flyer wel het goede middel? In dit artikel geef ik je tips bij het maken van een flyer. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan een reactie achter!

Introductie

Wat is een flyer?

Eerst de basis. Een flyer is een bedrukt blaadje papier om weg te geven. Wat is het verschil met een folder, brochure of poster?

Wat is een flyer?

Een folder is een gevouwen vel papier. Vandaar ook de naam ‘folder’ 😉. Een brochure bestaat uit meerdere vellen gevouwen papier die meestal aan elkaar gelijmd of geniet zijn. Een poster (of affiche) bestaat uit een vel papier en is bedoeld om ergens aan te bevestigen. Bijvoorbeeld aan een reclamezuil of slaapkamerdeur.

Papiergroottes

Vaak zijn flyers niet groter dan A5-formaat. A5 is de helft van een A4’tje, het standaardformaat van (print)papier. Probeer het klein te houden. A6-formaat is het meest handzaam. Dat past in een broekzak en is het meest gemakkelijk om mee te nemen. A6 is ongeveer even groot als een ansichtkaart 📨.

🤔 Wanneer kies je voor een flyer?

Kort duidelijk tijdelijk

Vaak worden flyers gebruikt om iets tijdelijks te promoten, zoals een evenement of een actie. Een korte, duidelijke boodschap. Flyers worden ook gebruikt om beknopte informatie en verdere contactgegevens te delen. Een soort papieren pitch. Of visitekaartje plus.

Als je wilt dat mensen je flyer bewaren kun je beter kiezen voor een ander medium. Een flyer wordt namelijk door veel mensen gezien als een wegwerpartikel.

Het persoonlijk overhandigen van flyers werkt het best.

Een flyer werkt goed bij een korte, duidelijke boodschap die mensen niet lang hoeven te bewaren.

Over de inhoud

🎯 Kies één doel

Kies één doel en boodschap voor je flyer. Het moet voor de ontvanger direct duidelijk zijn waar je flyer over gaat. Hij/zij bekijkt je flyer maar een paar seconden. Probeer niet alles te vertellen, maar verwijs door naar je website of vermeld een telefoonnummer of e-mailadres voor meer informatie. Focus!

🤷 Weet wie je doelgroep is

Wat is waardevol voor je doelgroep? Worden ze het liefst aangesproken met ‘u’ of ‘jij’? Is alle tekst begrijpelijk voor je doelgroep? Leg voor de zekerheid je flyer voor aan een buitenstaander. Niet alles wat jij logisch vindt is logisch.

📜 Gebruik niet teveel tekst...

Probeer zo snel en goed mogelijk een indruk te geven van je aanbod. Werk met beelden. Niemand gaat een lange tekst lezen. Wees kritisch. Is alle tekst op je flyer nodig. Ondersteunt het je doel?

De flyer is een eerste kennismaking, aanvullende informatie kan je vermelden in een brochure of op je website.

...maar wees wel volledig

Organiseer je een evenement? Deel dan in ieder geval de datum en locatie. Heb je een tijdelijke aanbieding? Laat dan in ieder geval weten wanneer de aanbieding geldig is. Deel alle informatie die nodig is zodat jouw doel bereikt kan worden.

Inventariseren

Om een flyer te kunnen maken heb je verschillende onderdelen nodig. Informatie, een goede foto en een (huis)stijl.

INFO FOTO STIJL

📝 Welke informatie zet je op een flyer?

Probeer in ieder geval de vragen ‘wie?’, ‘wat?’, ‘waar?’, ‘wanneer?’ en eventueel ‘waarom?’ te beantwoorden. Zo maak je jouw aanbod duidelijk.

Houd het kort

Gebruik korte titels. Mensen beoordelen of ze je flyer willen lezen binnen een paar seconden. Zorg dat je informatie snel te ‘scannen’ is. Bekijk kritisch of alle informatie op je flyer nodig is om je doel te bereiken.

📣 Voeg een call-to-action toe

Call to action flyer

Vermeld op je flyer een ‘call-to-action’. Wat moeten de ontvangers van jouw flyer doen om jou je doel te laten bereiken? Moeten ze zich inschrijven? Moeten ze je website bezoeken? Moeten ze zich aanmelden?

📷 Welke foto’s gebruik je op een flyer?

Bij een flyer is beeld erg belangrijk. Een foto kan een flyer maken of breken. Foto’s die in en rondom je eigen bedrijf zijn gemaakt zijn het best. Dat is het meest persoonlijk. Zorg dat de foto’s voldoende resolutie hebben en scherp zijn. Hoe groter hoe beter. Het is ook handig als ze ‘staand’ zijn.

Heb je zelf geen foto’s? Dan kan je hier rechtenvrije foto’s vinden:

Let op: Foto’s vinden via Google is misschien wel heel makkelijk, maar het is vaak onduidelijk of je het recht hebt om ze te gebruiken. Voorkom boetes en gebruik alleen foto’s waarvan je aantoonbaar de rechten hebt (gekocht).

Ken je nog meer websites met (gratis) foto’s? Deel je suggestie in de reacties!

🎨 Hoe kies je een stijl voor je flyer?

Pas je eigen huisstijl toe op de flyer. Je bedrijf heeft hoogstwaarschijnlijk een huisstijldocument met daarin kleuren, lettertypen en stijlelementen die je kunt gebruiken.

Heb je geen huisstijldocument? Probeer dan dit:

Kies twee lettertypen

Kies een saai lettertype voor de tekst (bijvoorbeeld Roboto) en een sprekend lettertype voor de titels. Zorg wel dat de titels goed leesbaar zijn. Hoe duidelijker hoe beter.

Hier vind je lettertypen:

Kies je kleuren

Gebruik kleuren uit je logo of van de afbeelding die je gebruikt. Zorg dat er voldoende contrast is. Je moet teksten gemakkelijk kunnen lezen.

Heb je geen eigen kleuren? Kijk dan hier voor verzamelingen van kleuren die bij elkaar passen:

Toepassen

Ik laat je nu een manier zien om een flyer te maken

💻 Kies een geschikt programma

Geschikte programma's om een flyer te maken

Het maakt eigenlijk niet zoveel uit welk programma je gebruikt. Dit zijn principes die je bij elk ontwerp kunt gebruiken. De principes zijn in het ene programma wel makkelijker toe te passen dan in het andere.

Met welke programma’s kun je een flyer maken?

In volgorde van geschiktheid

 1. Adobe InDesign 💰 adobe.com/nl/products/indesign.html
 2. Scribus (gratis) scribus.net/
 3. Adobe Illustrator 💰 adobe.com/nl/products/illustrator.html
 4. Canva (gratis) canva.com/
 5. Adobe Photoshop 💰 adobe.com/nl/products/photoshop.html
 6. Microsoft Powerpoint 💰 products.office.com/nl-nl/powerpoint
 7. Google Slides www.google.com/slides/about/
 8. Microsoft Word 💰 products.office.com/nl-nl/word

📐 Stel je bestand goed in

Afmeting A6 en A5 flyers

Kies een formaat en stel de afloop (‘bleed’ in het Engels) in op 5mm. De afloop is een soort veiligheidsmarge. Zo krijg je geen witte, onbedrukte randjes als de flyer een beetje scheef wordt gesneden.

📄 A6

 • 105mm x 148mm
 • 115mm x 158mm (inclusief 5mm afloop)

📄 A5

 • 148mm x 210mm
 • 158mm x 220mm (inclusief 5mm afloop)

Kleuren

CMYK en RGB uitleg

Drukkers hebben een voorkeur voor de kleurmodus CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow, Key). Met die vier kleuren wordt jouw flyer namelijk gedrukt. Je kan waarschijnlijk je bestand ook gewoon aanleveren in de kleurmodus RGB (Rood, Groen, Blauw). Dan zet de drukker het om naar CMYK. Als je het zelf instelt op CMYK heb je de meeste controle over je kleuren.

Gebruik een foto als startpunt voor je flyer

Foto als startpunt voor je flyer

Gebruik je foto als startpunt. Dan heb je direct een sfeer voor je flyer. In dit artikel gebruik ik drie verschillende foto's en stijlen.

Leg eventueel een kleur over de foto

Leg een kleur over je foto

Leg eventueel een kleur over de foto heen. Hierdoor is er altijd genoeg contrast tussen de tekst en de achtergrond. Een dekking van 75%-90% werkt het best. Gebruik bij voorkeur een kleur die al in de foto voorkomt.

📏 Maak marges aan de binnenkant van de flyer

Flyers met marges erop

Plaats je teksten en elementen niet te dicht bij de rand. Daar wordt gesneden. En waar gesneden wordt vallen spaanders. Houd ruime en gelijkmatige marges aan. Dus boven en onder, links en rechts evenveel ruimte. Hoe meer ruimte je neemt, hoe ‘rustiger’ je flyer lijkt. 🌌💖

📋 Plaats je informatie op de flyer

Plaats de informatie op jouw flyer in volgorde van belangrijkheid.

Plaats eerst de titel op de flyer

Flyers met titels erop

Begin met de titel. Wat wil je promoten? Dit is vaak de belangrijkste informatie. Plaats het bovenaan met een behoorlijke lettergrootte. Probeer links en rechts tegen de marge aan te zitten voor visueel evenwicht. Als er te weinig contrast is met de achtergrond kan je een gekleurd vak achter de tekst toevoegen. Zoals bij de rechter flyer.

Plaats de waar, wanneer en hoe op de flyer

Flyers met subtitels erop: waar, wanneer, hoe.

Plaats daarna de specifieke informatie: waar, wanneer, hoe? Deze informatie is minder belangrijk, maar wel noodzakelijk om te vermelden. Plaats het minder groot op de flyer dan de titel. Bij een evenement vermeld je bijvoorbeeld de locatie, het tijdstip en eventuele entreeprijs.

Plaats een ‘call-to-action’ op je flyer

Flyers met call-to-action erop.

Plaats een ‘call-to-action’. Wat moet de ontvanger van je flyer doen om van jouw aanbod gebruik te maken?

Plaats algemene informatie op de flyer

Flyers met algemene informatie erop. Bijv. adres, logo, socials.

Plaats daarna de algemene informatie. Van wie is de flyer? Hoe kunnen mensen je bereiken? Je kunt alleen je logo plaatsen, maar ook je adres, website en social media.

Zet de puntjes op de ï

Flyers met icoontjes voor socials, kleuren, uitlijning etc.

Kijk of alle informatie duidelijk is en logisch ingedeeld. Maak titels nog iets groter als er ruimte is. Voeg eventueel icoontjes of andere elementen toe om je boodschap te verduidelijken.

Tip: Goede icoontjes vind je op material.io/icons/ (Gemaakt door Google, vrij te gebruiken zo lang je ze niet doorverkoopt).

🔙 Houd rekening met de achterkant

Flyers met extra informatie, logo of iets anders op achterkant

Tip: op de achterkant kun je ook nog (minder belangrijke) informatie kwijt. Zoals de details van je aanbod, een achtergrondverhaal van je product en/of dienst of gewoon een logo. Je zou het zelfs als inschrijfformulier kunnen gebruiken.Vermelden: Vaak is dubbelzijdig drukken ook nog eens net zo duur als enkelzijdig

👁️ Controleren

Controleer of alle teksten en afbeeldingen kloppen. Laat de flyer eventueel nog aan iemand anders zien. Tevreden? Dan kan je het bestand exporteren.

🛫 Maak een goed export-bestand

Exporteren van flyer

Drukkers hebben een voorkeur voor PDF-bestanden. Je kan vaak direct naar PDF-bestand exporteren in het programma waarin je de flyer hebt gemaakt.

✔️ Checklist PDF

 • Zorg dat je flyer in het juiste formaat is. Anders kan het verkeerd geschaald en/of gesneden worden.
 • Exporteer je bestanden inclusief afloop (bleed). Anders kan je witte randjes krijgen. Met 5mm rondom zit je altijd veilig.
 • Controleer of je kleurinstellingen CMYK zijn. Anders past de drukker het zelf aan.
 • Zet je lettertypen om naar contouren. Anders kan het gebeuren dat je lettertype vervangen wordt door een ander lettertype bij de drukker.
 • Exporteer je bestand op 300 dots per inch (DPI). Anders kunnen je fotos korrelig/pixelig worden.
 • Voeg eventueel snijtekens toe.

🖨️ Waar kan ik een flyer laten drukken?

De laatste stap: je flyer naar de drukker. Met deze online drukkers heb ik goede ervaringen:

🎉 Klaar!

Je flyer is af. Vuurwerk op de achtergrond, want het is feest! Hiep hiep hoera!

Uitleiding

Ik hoop dat ik je met dit artikel verder heb geholpen met het maken van een flyer. Ik verbeter deze pagina nog altijd. Heb je tips, suggesties of vragen? Stuur gerust een mailtje naar flyer@albertwieringa.nl!

Attributie